O poveste

cam1

 

A fost odată un gând mare mare…de Teamă.

Acest gând și-a făcut cuib în sufletul a doi oameni veniți de la oraș, într-o casă veche…la Țară. Ei nu știau că atunci când apune soarele se face noapte. Veneau dintr-un oraș mare. În orașul lor nu se făcea niciodată noapte. Acolo era plin de lumini și acest lucru era primejdios pentru că niciodată nu se vedeau stelele.

Voi, locuitorii satelor, vă risipiți oboseala adunată peste zi când sorbiți din stele și vă îmbogățiți atunci când culegeți strălucirea lor sub pleoape. Acești oameni aveau un suflet sărac…ei nu culegeau stele.

Ajunși într-un sat de deal, într-o zi al sfârșitului de toamnă s-au trezit dintr-o dată într-o beznă greu de închipuit. La capătul coridorului, la nivelul de jos al casei era o cămară. Tânărul și iubita lui soție au văzut cămara când era zi…..

Atunci au înghițit praful ei și mirosul închis, atunci i-au simțit umezeala și i-au auzit șoarecii care rodeau în neștire, atunci au văzut mobila și rafturile vechi și …au închis repede ușa.

Fotografia vie a acestei încăperi a reapărut în gândul lor seara. Cînd e întuneric albumele cele mai triste ale zilelor noastre se deschid și ființa neîntreruptă de lumina zilei își poartă cele mai grele bătălii.

Le-a fost Teamă. Era ca și cum ar umbla duhuri negre printre pereții camerei și ei nu mai aveau curajul să deschidă ușa. Dacă cumva o deschidea vreun curent ei aveau grijă să o închidă brusc fără să privească …

Tinerii noștri au locuit în casa aceasta 2 ani. În anii aceștia s-au bucurat de tot ce era în jurul lor, dar la camera de care vă povesteam se raportau la fel…cu Teamă multă.

Tinerii au plecat la oraș, să-și facă un viitor…

După doi ani și câteva luni au venit din nou…în casa din satul de sub Piatra Veche. Au venit cu pruncul lor și cu un vis nou pentru cămara de la capătul culoarului….

„O facem dormitor!….”

cam3 cam4

Așa se face că în câteva zile au scos tot din ea. Au văzut găurile nenumărate de șoareci prin pereți, au găsit și au pipăit ziarele roase de aceștia, au privit în ochi paianjeni uriași și au văzut în sfârșit că nici un duh negru nu locuiește acolo.

Au crezut că mucegaiul naște flori….

Au visat la simplitate, la căldură, la oaspeți… Și au muncit.

Ei știau că trebuie să fie credincioși în lucruri mici, că dacă nu vor știi să primească oaspeți într-o casă mică nu vor știi să facă asta nici într-o casă mare.

Ei mai știau că orice ar avea trebuie să împartă…mai ales Bucuria. Și ei erau atât de bucuroși în casa lor…

Au spălat, au șters, au vopsit, au văruit…

Am adus flori de soare, măcieșe, mobilă primită în dar, și-au făcut rafturi din cutii legate cu sfoară de cuiele vechi. Acești oameni iubeau și încă mai iubesc cuiele bătute în pereți. Ei cred că într-un cui poți agăța vise, credință, nădejde…

cam5

Acum au o cameră de oaspeți, născută dintr-un gând mare de Teamă.
cam2

Sunt bucuroși…mai bucuroși cu fiecare zi care trece.

Pentru ei nici un lucru material nu se compară cu bucuria de a întâlni oameni. În oameni Dumnezeu a turnat fără măsură frumusețe…

Lucrurile materiale sunt doar mijloace prin care ajungi să cunoști fărâme din Veșnicia lui Dumnezeu pentru că acestea îți creează un cadru de întâlnire.

Un monah cu sufletul deschis spre cer spune așa:

„Oamenii sunt ceea ce știm noi să găsim în ei, lumină sau întuneric, slăbiciune sau virtute, bucurie sau durere. Dacă fericirea altora este fericirea noastră atunci ştim că suntem pe drumul iubirii. Iubirea e o artă a inimii, este viaţă, este răbdare şi veşnicie.”

cam6 cam7 cam8

 

PS: Oamenii poveștii noastre vă trimit un simbol al bucuriei din casa lor …în care nu mai locuiește Teama. În locul ei a înflorit o cameră de oaspeți pentru acei ce vor să vadă cum e viața la țară…cam9

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: