Atelier creativ de gătit

Seară.

Într-o casă de la sat stau aprinse lumini calde. În mijlocul lor un grup de fete, colorate și vesele, cu ochii strălucitori. Au venit să gătim împreună…

Eu uimită de unicitatea lor, ascult cu inima cuvintele lor, care curg și cuprind casa.

Suntem doar noi. Pentru o vreme, absorbită de ele, am uitat că am aproape 36 de ani. Parcă în unitate se evaporă cifrele, anii…si rămâne doar bucuria părtasiei.

Când am venit în sat ele erau nou venite in lume. Încă nu aveau conturate personalitatea, pasiunile, chipurile.

Acum sunt adolescente. Au sufletul totusi copil, teren propice pentru semănarea frumosului.

Cu cănile maro în mâini, sorbind din ceaiul îndulcit cu miere am călătorit prin rândurile unei cărți și totodată prin inima creativă a autoarei: Edith Schaeffer – Evadarea din rutină sau arta de-a face din casă un cămin.

Am poposit la capitolul Alimentația…pentru că întâlnirea a fost dedicată gătitului

„… gătitul ca artă – o „Artă ascunsă”…- ar trebui cultivat de toți care trebuie, vor să gătească sau ar putea găti. Gătitul nu ar trebui considerat o corvoadă, ci o artă. Talentul în acest domeniu variază, desigur, și nu atinge același nivel la toți indivizii, chiar dacă este cultivat, dar oricum e mai bine ca gatitul să fie recunoscut drept o artă și cultivat, decât să fie ignorat și neglijat.”

„mesele ar trebui să constituie o surpriză și să dovedească imaginația noastră în acest domeniu.”

„Probabil că motivul pentru care unele persoane detestă gătitul și găsesc pregătirea mesei drept plicticoasă este faptul că intră într-o rutină pregătind același fel de mâncare.”

„Nu este nevoie de un buget uriaș alocat alimentelor pentru a încerca să pregătiți mâncăruri cât mai variate și gustoase. Nu este necesar ca platourile să fie încărcate cu fel de fel de lucruri extravagante pentru a impresiona. În schimb este nevoie ca orice este așezat pe un platou să arate apetisante atât din punctul de vedere al așezării, cât și al armonizarii culorilor sau compoziției – și acesta e momentul când intervine imaginația, talentul artistic, sensibilitatea estetică si sentimentul de împlinire.”

3 gânduri despre „Atelier creativ de gătit

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.

SUS ↑